Zeytinyağı
Nitelikli zeytinyağı nedir?
Zeytin Bahçesi Türkiye

Yurdumuz çok çeşitli zeytin türlerinin yetiştiği eşsiz bir coğrafyadadır. Deli Dane çeşitli zeytin türlerinden zeytinyağlarını  özen ve itina ile sofranıza taşımaktadır.

Kuzey ‘den başlayarak Gemlik, Ayvalık, Manisa , Aydın, Muğla ve Antakya’da yetişen zeytin türlerinden farklı aroma ve tatlarda zeytinyağlarımızı bir Türkiye koleksiyonunda beğenilerinize sunmaktayız.

Nitelikli Zeytinyağı Nedir?

Dalından toplanan yeşil ve pembemsi  renkteki sağlıklı zeytinlerin içerdiği oleuropein, oleachantal , hidrokarbon skualen , oleik asit , E vitamini gibi insan sağlığına faydalı molekül ve bileşenlerin kaybedilmeden sıkım işlemi sonucu zeytinyağı içeriğinde bulunmalıdır.

Nitelikli zeytinyağı kokusu taze çimen , taze badem ve benzeri kokulara sahiptir. Esasında en doğal meyve suyu olan nitelikli zeytinyağı içildiğinde bir meyve suyu hissi bırakır.

Zeytinyağı Tadımı
  • Zeytinyağını sınıflandırmak
  • Ürün kalitesini geliştirmek
  • Üretim Kusurlarını tespit etmek
  • Tüketici farkındalığını arttırmak için yapılır

Tadım öncesi parfüm sürmemeniz ve hemen öncesi sigara içmiş olmamanız önemlidir.

  1. Zeytinyağında bulunan  aroma ve lezzet  esas olup , rengin kalite ile ilişkisi yoktur. Hatta , profesyonel tadımcılar renkten etkilenmemek için tadımı mavi kobalt bardaklarda yaparlar.
  2. Cam tadım bardağınıza ( şarap kadehi ya da çay bardağı olabilir ) , 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyun.
  3. Bir elinizle bardağı tutarken, diğer elinizle de bardağın ağzını kapatın ve bardağı dairesel biçimde çalkalayın. Böylece yağ aromasını salacaktır
  4. Aromoları soluyun ve ne tat aldığınızı düşünün. Yeşil meyve ? Olgun meyve ? badem kokusu ? meyve kokusu ? toprak kokusu mu var ? Aldığınız tatları not edin.
  5. Lezzetlerin dilinizi kaplamasına izin verecek kadar yağı ağzınızın içine alın. Yağdaki tatları açığa çıkarmak için yağın dilin arkası üzerinden damak ve gırtlağınıza doğru çok yavaşça yayılmasını sağlayın. Ağzınızı kapatın burnunuzdan nefes alın.  Yağı yutun ve boğazınızdaki tat ve hisleri not edin. Boğazda yanma-batma olup olmadığını saptayın.
  6. Ne hissettiniz ? Elma ? Ot ? Narenciye ? Badem ? Baharat ? Dilinizde acılık var mı ? Boğazınızda yakıcılık var mı ?
  7. Damağınızda kalan her bir hissi düşünün , sizce her biri birbiri içinde dengeli mi yoksa bazısı daha mı baskın ?
  8. Başka bir yağ tadımına geçmeden evvel , su içerek ya da elma yiyerek ağzınızı temizleyebilirsiniz.

Meyvemsi (Fruity): Zeytinin çeşidine bağlı olarak sağlıklı, taze, yeşil ya da olgun meyveden elde edilen yağın algılanan karakteristik meyvemsi aroması.

Yeşil Meyve (Greenly Fruity): Yağ yeşil zeytinden elde edilmiş ise aroma yeşil meyveyi anımsatır.

Olgun Meyve (Ripely Fruity): Yağ olgun zeytinden elde edilmiş ise aroma yeşil ve olgun meyveyi birlikte anımsatır.

Acılık (Bitter): Yeşil zeytinden veya rengi dönük zeytinlerden üretilmiş yağın karakteristik tadıdır. Dilin “V” bölgesindeki tat alma hücreleri ile hissedilir.

Yakarlık( Pungent): Yağın duyusal karakteristiği olan yakma hissidir. Çoğunlukla mevsimin başlangıcında hala yeşil olan zeytinlerden üretilen yağlarda hissedilir.

Kızışma – Çamurlu Tortu (Fusty / Muddy Sediment): Kızışma yığın olarak saklanan veya depolanan zeytinlerden üretilen yağların, anaerobik fermantasyonun ileri safhalarındaki zeytinlerden üretilen yağların tat ve kokusunu tanımlar.

Çamurlu tortu: Depolama tanklarının ya da fıçıların dibinde biriken tortuyla temasta bırakılan yağların karakteristik tat ve kokusunu tanımlar.

Küflü – Rutubetli (Musty – Humid): Nemli koşullarda uzun süreli depolama sonucunda çok sayıda küf ve mayanın gelişmiş olduğu meyvelerden üretilen yağın karakteristik tat ve kokusu.

Şarapsı – Sirkemsi / asidik ekşimsi (Winey – Vinegary Acid-Sour): Şarap veya sirkeyi anımsatan tat. Bu tat, genelde, asetik asid, etil asetat veya etanolun oluşumuyla ortaya çıkar zeytinlerin aerobik fermantasyon sürecinden kaynaklanmaktadır.

Metalik (metallic): Metali anımsatan tat. Kırma, karıştırma, presleme veya depolama esnasında uzun zaman metal yüzey ile temasta olan zeytin ve zeytinyağında gözlenen karakteristik yağ tadı.

Acı (Rancid): Yağların oksidasyonuyla ortaya çıkan tad.

Isıtılmış veya yanık (heated or burnt): Isıtma işleminin yüksek sıcaklıkta ve/veya uzun süreli uygulanması sonucu oluşan karakteristik tat ve koku. Bu durum, özellikle karıştırma sırasında hamur sıcaklığının yüksek olması sonucu oluşur.

Saman -odun(hay-wood): Kurumuş zeytinden üretilen yağların karekteristik tadı.

Kaba (rough): Kalın/yoğun, izlenimi veren eski yağ tadı.

Makina yağı (greasy): Dizel veya mineral yağ tadı.

Karasu (vegetable water): Yağın, karasu ile uzun süreli teması sonucu fermente olmasından kaynaklanan tat.

Salamura (brine): Salamura zeytinden üretilen yağ tadı.

Hasırımsı (esparto): Yeni hasırda bastırılmış zeytinden elde edilen yağın karekteristik tadı. Yeşil veya kuru hasırda preslenen zeytinden farklı tatlar algılanabilir.

Toprak (Eathy): Toprak veya çamur ile temas etmiş ve yıkamadan işlenmiş zeytinlerden elde edilen yağlarda hissedilen tat.

Kurtlu(Grubby): Zeytin sineği (Bactrocera oleae) kurtlarının yoğun zararına uğramış zeytinlerden elde edilen yağın tadı.

Salatalık (Cucumber): Yağın, özellikle hava geçirmez teneke kaplarda çok uzun süre depolanması sonucu oluşan 2-6 nonadienalden kaynaklanan tat.

Islak odun: Don zararına uğramış zeytinlerden elde edilmiş yağın tadı

Duyusal Analiz: Yağın organoleptik özelliklerinin duyular ; özellikle görme, koku ve tat aracılığıyla genel değerlendirmesi

Blend / Harman: Farklı zeytin tiplerinden sıkılmış zeytinyağların ustaca birbiri ile harmanlanmasıdır.

Natürel Sızma Zeytinyağı: Kokusunda ve tadında kusur olmayan, serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 0.8 olan en iyi kalite natürel zeytinyağıdır.

Natürel birinci zeytinyağı: Serbest asitlik derecesi % 0.8 ile % 2.0 arasında olan natürel zeytinyağıdır.

Rafine zeytinyağı: Asitlik derecesi % 2.0’nin üzerinde olan, kimyasal özelliği, tat ve kokusu değişmiş yağlara “ham yağ-rafinerilik yağ” adı verilir.

Soğuk sıkım zeytinyağı: Zeytin hamurunun maksimum 27 derecede sıkılması işlemidir.

Erken Hasat: Zeytinlerin olgunlaşıp siyaha dönmeden yeşil halde iken hasat edilmiş olmasıdır.

Malaksasyon: Zeytin hamurunun yoğurulması işlemidir.